Garai András NET Misszió

"Hirdessétek az evangéliumot!" Nemzetközi Evangéliumi Tanúságtétel a világhálón

Folytatás a "Honlapom ajánlólinkje & nyíregyházi oltárkép" című oldalról:

Az újra aranyozott templom-gömbbe 2001. augusztus 29-én elhelyezett iratok egyike.

 

Az egyházközség elnökségének bizonyságtétele

 

        

A gyülekezet elnöksége hálát ad Istennek azért, hogy az Úr 2001 esztendejében az 1784-86-ig épült Evangélikus Nagytemplom felújítása elkezdődhetett.

         A templomrenoválás munkáit új toronysisak elkészítésével és a torony, valamint a nyugati homlokzat felújításával kezdi a gyülekezet. A gömb és a csillag leemelése tette lehetővé, hogy rátaláljunk az 1822. szeptember 28-i dátummal ellátott latin nyelvű kéziratra, majd az 1853-ban és az 1883-ban, az újabb rekonstrukció alkalmával készült összeállításra. Ez előbbiek mellett kívánjuk elhelyezni az azóta gyülekezetünkben szolgáló lelkészek és fontosabb egyházi személyiségek nevét, bővebben pedig az utolsó ötven év néhány eseményét.

     Nagy ajándéknak tekintjük, hogy a gyülekezet jelenlegi elnöksége azonos bibliai látással rendelkezik. Nagyra értékeljük a lutheri biblikus tanítást. Jézus Krisztust valljuk az egyház fundamentumának, Urunknak és megváltónknak. Valljuk, hogy semmi érdemünk nincs, üdvösségünk egyetlen biztos záloga Jézus Krisztus megváltó halála. Reménységünk, hogy a feltámadt Krisztus ma is imádkozik értünk és nekünk is helyet készít az ő országában. Erről bennünket a Szentlélek világosít meg és erősíti naponta hitünket. A Szentlélek által tudjuk megmondani, hogy a világteremtő hatalmas Isten nekünk szerető mennyei Atyánk, akinek Jézus Krisztus által lettünk gyermekei. Ez a bizonyosság irányít bennünket minden személyes és közösségi tevékenységünkben. Szeretnénk szolgálatunkat hűségesen betölteni, de tudjuk, hogy a keresztyén élet naponként való harc az óemberrel. Ebben a harcban vannak megtorpanásaink, tévedéseink, bűneink. Megtapasztaltuk azonban, hogy az Úrnál bőséges a megbocsátás, ez teszi lehetővé a naponkénti újrakezdést, a hitben való megújulást.

     Olyan korban élünk, melynek jellemzői a globalizáció és a liberális gondolkodás. Mindkettő nagy hatással van az egyházakra. Az egyházban gyakorolt hatása elsősorban abban jelentkezik, hogy a Szentírás állandó kritika tárgyát képezi, így relativizálja Isten igazságát, és gyengíti a hívekben Isten igéjének komolyan vételét. Mindez negatív hatással van az egyház erkölcsi életére. Sok kárt okoz a Magyarországi Evangélikus Egyház és a nyíregyházi gyülekezet életében is. Ahol nincs tekintélye Isten szavának és személyének, ott nincs tekintélye az egyházi felsőbbségnek sem.

     Áldjuk az Urat, mert az elmúlt évtizedekben is maradt a gyülekezetnek hívő imádkozó magja, akik felelősséggel hordozzák az egyház ügyét. Látjuk jeleit annak, hogy Isten még mindig kegyelmét akarja gyakorolni a világgal. Egyházon belülről és kívülről egyre többen vágynak arra, hogy egyértelműen hirdessék nekik Isten üzenetét bűnről, halálról, ördög hatalmáról és Krisztus megváltó művéről.

 

Demcsákné Balczó Ildikó, okl. mérnök, másodfelügyelő

Dr. Bodnár Zsolt, a Megye Bíróság elnökhelyettese, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos ügyésze, felügyelő

Bozorády Zoltán, püspökhelyettes, esperes

 

 

Tisztelet az evangélikus város-alapítóknak

 

 

      2001. június 12-én volt 125 éve, hogy Nyíregyháza lett Szabolcs vármegye székhelye. Ezen alkalomból a városháza dísztermében Nyíregyháza megyei jogú város- és Szabolcs – Szatmár – Bereg megye önkormányzati képviselői közös, ünnepi közgyűlést tartottak.

A meghívottakat Csabai Lászlóné polgármester, majd Dr. Helmeczy László a megyei közgyűlés elnöke üdvözölte. Méltatták a 125 évvel ezelőtt még fiatal település nagy jelentőségű, bár sok áldozat vállalásával is járó, de a város fejlődését meghatározó döntését.

      Dr. Németh Péter a megyei múzeumok igazgatója kitűnő előadásban ismertette városunk gyors fejlődését, az evangélikus szlovákok betelepítésétől kezdve, az egyházi, a kulturális és politikai intézmények létesítésére, az örökváltság megváltásán keresztül, a legújabb időkig. Az ünnepségen Csabai Lászlóné a város néhány jeles személyiségének az önkormányzat kitüntetését nyújtotta át.

      Számunkra különösen kedves volt a polgármester asszonynak az a fejtegetése, melyben arról szólt, milyen gondot okozott nekik a várost alapító lakosok elismerése. Végül úgy döntöttek, hogy a

Millenniumi Emlékérmet, - a kitüntetést - a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközségnek adják, melyet Bozorády Zoltán esperes vehetett át.

      Kulturális műsor is része volt az ünnepnek, melyből Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy Cantemus leánykara érdemel említést. Befejezésül álló fogadáson látták vendégül a meghívottakat.

 

Tipp: A nagytemlom képei megtekinthetők személyes honlapomon: http://www.garainyh.hu az oltárkép alatt, a további képek a templomról c. menűben; itt:

http://web.t-online.hu/garainyh/templom_kep/temp.html

*********************************************************

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 34
Tegnapi: 64
Heti: 214
Havi: 1 044
Össz.: 202 846

Látogatottság növelés
Oldal: A nyíregyházi Evangélikus Gyülekezet története
Garai András NET Misszió - © 2008 - 2020 - garainyh.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »